תחשבו על זה רגע. לאן שלא תלכו, אתם נתקלים בה. בשלטים בשדה התעופה. בשירים ברדיו. בסדרות שאתם רואים בסטרימינג. בתפריט של המסעדה בחו"ל. אפילו בהוראות ההפעלה של המיקסר החדש שקניתם. כן, אני מדבר על אנגלית. השפה הזאת שהשתלטה על העולם, או לפחות ככה זה מרגיש. אבל למה? איך קרה שהשפה הזאת, שמקורה באי קטן וגשום, הפכה לשפה הגלובלית הבלתי מעורערת? בואו נצא למסע קליל ומעשיר ונבין אחת ולתמיד למה האנגלית כל כך פופולרית וחשובה.
אז… איך הכל התחיל? (לא בדיוק שיעור היסטוריה, מבטיח!)
טוב, אי אפשר להתעלם לגמרי מההיסטוריה, אבל נעשה את זה קצר וקולע. פעם, מזמן, הייתה אימפריה אחת, גדולה וחזקה, שקראו לה האימפריה הבריטית. השמש, כמו שאמרו, אף פעם לא שקעה עליה. הבריטים, בחריצותם, הפיצו את השפה שלהם לכל קצוות תבל, יחד עם התה של חמש אחר הצהריים וכמה הרגלים משונים אחרים. הם פשוט "שיתפו" את האנגלית שלהם בכל מקום שהגיעו אליו.
אחרי שהאימפריה הבריטית קצת נרגעה, עלתה לה מעצמה חדשה וחזקה, במיוחד אחרי מלחמת העולם השנייה – ארצות הברית. אמריקה הפכה למעצמה כלכלית, צבאית, טכנולוגית ובעיקר – תרבותית. הוליווד, מוזיקת הפופ, הג'ינס, הקולה וההמבורגר כבשו את העולם, ויחד איתם, איך לא, השפה האנגלית. הדוד סם דאג שכולם ישמעו אותו, והוא דיבר אנגלית.
אז נכון, ההיסטוריה שיחקה תפקיד מרכזי. אבל זה לא רק זה. השורשים האלה הם רק ההתחלה של הסיפור.
אנגלית: השפה הרשמית של… כמעט הכל?
מעבר להיסטוריה, האנגלית פשוט הפכה לשפה הדומיננטית בתחומים קריטיים שמניעים את העולם המודרני. היא הפכה למעין ברירת מחדל גלובלית.
העולם העסקי והפיננסי
כסף מדבר, ולרוב הוא מדבר אנגלית. בעולם העסקים הבינלאומי, אנגלית היא הלינגואה פרנקה (שפה משותפת). רוצים לגייס כסף ממשקיעים בחו"ל? הפיץ' שלכם יהיה באנגלית. עובדים בחברת הייטק גלובלית? רוב הסיכויים שהמיילים, הפגישות והמסמכים יהיו באנגלית. תחשבו על חברות ענק כמו גוגל, אפל, מיקרוסופט – הכל קורה באנגלית. אפילו אם אתם עובדים בחברה ישראלית קטנה שמוכרת לחו"ל, תצטרכו לתקשר באנגלית עם לקוחות, ספקים או שותפים.
מדע, טכנולוגיה ואקדמיה
רוב המחקרים המדעיים החשובים בעולם מתפרסמים באנגלית. כנסים בינלאומיים? מתנהלים באנגלית. רוצים ללמוד לתכנת? רוב שפות התכנות משתמשות במילים שמורות באנגלית (if, else, while, for…). הדוקומנטציה, הפורומים, המדריכים הכי עדכניים – רובם באנגלית. באקדמיה, כדי להתעדכן במחקר העולמי בתחומכם או לפרסם מאמר בכתב עת יוקרתי, אנגלית היא חובה.
אינטרנט ותרבות פופולרית
האינטרנט הוא ברובו אנגלופוני. נכון, יש תוכן בכל שפה, אבל הכמות והמגוון באנגלית הם עצומים. רוצים לראות את הסדרה החדשה בנטפליקס רגע אחרי שעלתה? לרוב היא תהיה באנגלית. להבין את הממים הכי ויראליים? צריך אנגלית. לעקוב אחרי יוצרי תוכן מכל העולם ביוטיוב או טיקטוק? אנגלית פותחת לכם דלת לעולם שלם. וכמובן, מוזיקה – מהרוק ועד הפופ, האנגלית שולטת במצעדים העולמיים כבר עשרות שנים.
תיירות ותקשורת בינלאומית
נוסעים לחו"ל? אנגלית היא כנראה ההימור הבטוח ביותר לתקשורת כמעט בכל מקום. הזמנת מלון, שאילת שאלות, הזמנת אוכל במסעדה (גם אם רק מצביעים בתפריט, השמות לרוב גם באנגלית). אנגלית היא גם השפה הרשמית של התעופה והספנות הבינלאומית. טייסי אוויר ופקחי טיסה מכל העולם מתקשרים ביניהם באנגלית, וטוב שכך!
אוקיי, הבנתי שהיא חשובה. אבל למה *לי* זה טוב?
כל זה נחמד, אבל איך ידיעת אנגלית משפיעה עליכם באופן אישי ופרקטי ביום יום? הנה כמה סיבות ממש טובות:
דלתות שנפתחות בקריירה
זה אולי הכי ברור. אנגלית טובה פותחת הרבה יותר אפשרויות תעסוקה. לא רק בחברות בינלאומיות, אלא גם בחברות מקומיות רבות שמחפשות עובדים שיכולים לתקשר עם גורמים בחו"ל, להשתמש בתוכנות מקצועיות (שהממשק שלהן באנגלית), או לקרוא חומר מקצועי. במקרים רבים, ידיעת אנגלית יכולה להיות ההבדל בין קבלה לעבודה או לא, ואפילו להשפיע על גובה השכר.
גישה למידע וידע
תחשבו על זה: רוב המידע בעולם זמין באנגלית. רוצים ללמוד איך לתקן משהו בבית? סביר להניח שתמצאו מדריך וידאו מעולה ביוטיוב באנגלית. רוצים ללמוד קורס אונליין מאוניברסיטה מובילה בעולם דרך פלטפורמות כמו Coursera או edX? רובם באנגלית. חדשות בינלאומיות, מאמרים מעמיקים, ספרים, מחקרים – הגישה להכל הופכת להרבה יותר קלה ורחבה כשיודעים אנגלית. אתם לא מוגבלים רק למה שתורגם לעברית.
חוויה תרבותית עשירה יותר
אוהבים קולנוע? מוזיקה? ספרות? היכולת לצרוך אותם בשפת המקור היא חוויה אחרת לגמרי. אפשר להבין את הבדיחות, את משחקי המילים, את הניואנסים התרבותיים שהרבה פעמים הולכים לאיבוד בתרגום או בדיבוב. זה מאפשר לכם להתחבר בצורה עמוקה יותר ליצירות שאתם אוהבים ולהבין טוב יותר תרבויות אחרות. שלא לדבר על היכולת לתקשר עם אנשים מכל העולם, בין אם זה במשחקי רשת, ברשתות חברתיות או בטיול הבא שלכם.
פיתוח אישי וקוגניטיבי
למידת שפה חדשה, ובמיוחד שפה כמו אנגלית שיש בה הגיון שונה מעברית, היא אימון מעולה למוח. זה משפר את הזיכרון, את יכולות פתרון הבעיות, את הגמישות המחשבתית ואפילו את היצירתיות. זה פשוט מרחיב את האופקים וגורם לכם לחשוב קצת אחרת. בונוס: זה גם נותן תחושת הישג וביטחון עצמי!
רגע, אז אין חסרונות? האנגלית מושלמת?
בואו נהיה כנים, אנגלית היא לא שפה "מושלמת" (אם יש דבר כזה בכלל). הדומיננטיות שלה היא תוצאה של נסיבות היסטוריות, כלכליות ופוליטיות, לא כי היא בהכרח "טובה" יותר משפות אחרות. יש לה גם את הקשיים שלה.
האיות באנגלית? הו, האיות… לפעמים הוא נראה כאילו מישהו המציא חוקים ואז זרק אותם לפח. למה 'though', 'through', 'tough' ו-'cough' נשמעות כל כך שונה למרות האיות הדומה? למה יש כל כך הרבה מילים שנשמעות אותו דבר אבל נכתבות אחרת (two, too, to)? ומה הקטע עם הפעלים הלא רגילים (go, went, gone)? זה יכול להיות מתסכל, אין ספק.
יש גם כאלה שטוענים שהדומיננטיות המוחלטת של האנגלית דוחקת קצת הצידה שפות ותרבויות אחרות, ויוצרת מצב שבו מי שלא דובר אנגלית נמצא בעמדת נחיתות. זהו שיקול חשוב, אך המציאות הנוכחית היא שאנגלית היא כלי תקשורת גלובלי חיוני.
למרות המוזרויות והאתגרים שלה, התועלת הפרקטית של ידיעת אנגלית בעולם של היום היא פשוט עצומה וקשה להתעלם ממנה.
אז בפעם הבאה שאתם שומעים שיר באנגלית ברדיו, רואים פרק בסדרה בלי תרגום, או צריכים לכתוב מייל מקצועי – זכרו את כל הסיבות האלה. אנגלית היא לא רק מקצוע בבית הספר. היא לא רק שפה זרה. היא מפתח. מפתח שפותח דלתות לעולם רחב יותר. לעבודה טובה יותר. לידע נרחב יותר. לחוויות עשירות יותר. ולפעמים, גם להבנה טובה יותר של הבדיחה ההיא מהסרט שכולם צוחקים ממנה. זה בהחלט שווה את המאמץ, לא?